Finnskogen har et av landets rikeste utvalg av dyreliv. Her finnes den mye omtalte ulven, samt bjørn, gaupe, tiur, elg, rådyr, ørn, hauk, ekorn og sjeldne uglearter som lappugle og slagugle. Ved PAN Tretopphytter er dyrelivet rett utenfor døra og trenger ikke å gå mange skritt før man er helt alene i naturen. Selv om det finnes rovdyr i skogen, er ikke dette noe problem om man kommer som turist. Alle rovdyr er redde for folk og vil løpe så snart de får ferten av mennesker. Å bruke naturen på Finnskogen er derfor helt trygt. Men om du følger godt med kan du få øye på spor eller ekskrementer fra dyrene!

Innsjøen Gjessåsjøen er et naturreservati kort avstand fra hyttene. Dette er ansett som et av de mest interessante stedene for fugler i hele Sør-Norge. Sjøen er et yndet hekkeområde for mange sjeldne arter. I tillegg er dette et fint turmål om man vil ut av skogen og se et annet type landskap. Innsjøen er hjem for over 170 forskjellige fuglearter, så dette er et veldig spennende reisemål for fuglekikkere og naturelskere. Det ligger jorder rundt hele sjøen, men disse er privat grunn og kan ikke brukes som turområde.

På PAN Tretopphytter ønsker vi at dyrene skal være i deres naturlige habitat. Derfor er det ingen fôringsposter eller utkikkspunkter for å tiltrekke seg dyrelivet. Vi ønsker å holde menneskelig innflytelse på et minimum, men det gjør samtidig observasjoner av dyrelivet enda mer spennende!