Om oss
OFF-GRID LUKSUS
Hos oss kan gjestene nyte en unik blanding av ro og luksus midt i skogens naturlige skjønnhet. Hyttene, designet med bærekraftig skandinavisk arkitektur, har moderne fasiliteter og store glassvinduer som bringer naturen inn. Dette luksuriøse fristedet er perfekt for de som søker ro og en dyp forbindelse med naturen, samtidig som de nyter moderne komfort.
HISTORIEN – MAGIEN FRA NATUREN
Fra 1500-tallet ble grensa mellom Norge og Sverige befolket av en ny folkegruppe. Utvandrerne kom fra Savolax i Finland og slo seg ned i de store barskogene i Solør. Skogfinnene drev med svedjebruk, som betyr at de brant ned skogområder og sådde kornet i asken. Svedjebruk krevde omfattende kunnskaper og en dyp forståelse for helheten i naturen. Denne innsikten ble ofte oppfattet av utenforstående som noe uforklarlig og magisk. Mystikken har alltid vært en del av dagliglivet på Finnskogen. Helbredning og bruk av overnaturlige krefter er noe som gjerne forbindes med finnekulturen. Fra gammelt av fantes det flere sentrale skikkelser i den skogfinske mytologien. Felles var at alle disse hadde sterk tilknytning til naturkreftene. Den mest sentrale guden var Tapio, som var finnenes utgave av skogguden Pan. Flere steder i Solør bærer fortsatt navn etter skogfinnene, og folkegruppen er i dag anerkjent som en nasjonal minoritet.
VISJONEN – INSPIRASJONEN FRA SKOGEN
PAN Tretopphytter er et tilbud til naturelskere i alle aldre. Her kan større og mindre reisefølger samles i et varmt og trygt miljø over generasjonsgrensene. De seks sengeplassene gjør at hele familien eller vennegjengen kan reise sammen. Og med tre hytter i kort avstand, vil man kunne utvide reisefølget til hele storfamilien, større venneflokker eller mindre bedrifter. Sammen kan man oppleve den unike naturen og dyrelivet på Finnskogen ved enten å roe helt ned, eller å ha et aktivt og variert opphold. PAN fyller alle rekreasjonsbehov gjennom alle årstider.
ARKITEKTURPRISER
Hyttene har fått mye oppmerksomhet for sitt unike design og banebrytende ingeniørløsninger. I 2019 vant PAN Tretopphytter hovedprisen i den prestisjetunge arkitekturkonkurransen European Steel Design Awards. Hyttene fikk prisen i konkurranse med blant annet hovedkontoret til Adidas, den nye tennisarenaen på French Open og ni andre finalister. PAN Tretopphytter har også vært nominert til internasjonale priser gjennom Arch Daily Buliding of the Year, Deezeen Awards, Architizer A+ Awards og AD Design Awards. Vi vant også Architecture +Metal i 2023 i Architizer.
DESIGN
Prosjektet er tegnet av sivilarkitekt Espen Surnevik med utregninger gjort av sivilingeniør Finn-Erik Nilsen. Arkitektens visjon var å lage noe som skulle falle naturlig inn i det eksisterende landskapet, uten å lage inngrep i naturen. Skogen har vært den viktigste inspirasjonskilden, men også nord-amerikanske A-lodges, kraftmaster og husene i Mummidalen har vært sentrale i den kreative prosessen.
Surnevik fikk i 2016 Statens Byggeskikkpris og flere internasjonale arkitektpriser for arbeidet med Våler kirke. Nilsen har utviklet kjente monumenter som Nasjonale Turistveier og Juvet Landskapshotell. I PAN Tretopphytter er det skapt et prosjekt som er nyskapende, utfordrende og inkluderende.
ENERGIEFFEKTIV
Hyttenes plassering og vinkel er nøye tilpasset solens gang for å gi en optimal opplevelse av lys og natur til en hver tid. De store glassfasadene slipper inn massive mengder med dagslys, som både varmer opp boflaten og setter et spesielt preg på opplevelsen. Den energieffektive og bærekraftige utformingen gjør at forbruket blir svært lite, noe som passer inn i visjonen om å skape et mest mulig miljøvennlig rekreasjonstilbud. Alt av materialer, interiør, kledning og gulv er valgt ut fra bærekraftige prinsipper. Dette spiller sammen med lysforholdene, slik at man får følelsen av å være ute i naturen, selv om man sitter inne. På kvelden kan man sitte i stua og se solnedgangen forme et landskap i nattlig forandring, mens skogens lyder endrer seg i takt med en avtagende lysmengde.
SIKKERT OG TRYGT
Et vesentlig prinsipp har vært at hyttene i så stor grad som mulig skal være del av naturbildet. De glir derfor godt inn i terrenget uten å lage for mye visuell støy. Tanken er at alt skal kunne fjernes, uten at man vil se spor av menneskelig aktivitet.
Inngangen er opp en vindeltrapp gjennom en stålsylinder, der det naturlige lyset slippes inn gjennom et smårutete gitter. Under hyttene ligger et presist utviklet stålflettverk som støtte. Hyttene er ikke festet i selve trærne, noe som er gjort både av sikkerhetsmessige årsaker og for å bevare naturen. Så istedet for å føle at hele kontruksjonen svaier med vinden, vil trærne utenfor bevege seg, mens hytta står helt i ro.
FAQ
Nei, det er ikke lov med dyr i hyttene.
Hyttene ligger ca 80-100 meter fra hverandre. Det er bålpanner og sittegrupper ved hver hytte.
Du kan parkere rett ved hyttene.
Gapahuken ligger ca 1 km fra PAN, der er det bålpanne og sittegrupper